Waterstof X BMW Group

De zoektocht naar een schone oplossing voor mobiliteit is en blijft in volle gang. Deze bestaat uit vallen en opstaan door constant te experimenteren met verschillende technologische hoogstandjes. Iedereen kent tegenwoordig de mogelijkheden van bijvoorbeeld elektriciteit of gas, maar ken je ook de toepassing van waterstof? Dit is een technologie waar BMW Group al sinds het jaar 1979 kansen in ziet.

Bij Hedin Automotive BMW en MINI, worden wij altijd razend enthousiast van dit soort duurzame technologische ontwikkelingen. Daarom willen wij je graag in dit artikel meenemen in de connectie die onze merken hebben met waterstof.

Waar het allemaal is begonnen

BMW Group is, als eerder vermeld, begonnen in het jaar 1979 met het gebruik van waterstof in auto’s. De BMW 520h (E12 generatie) was het eerste studiemodel die reed met een verbrandingsmotor met waterstof als brandstof. Daarna volgden nog vele andere auto’s waarmee BMW liet zien dat waterstof weldegelijk als duurzame brandstof kan worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de BMW 735i Wasserstof-antrieb (1986), de BMW 750hL (2000), de MINI Cooper Hydrogen (2001), en de BMW 5 serie GT Hydron Fuel Cell eDrive (2015).

De hoofdreden waarom hier al een geruime tijd mee geëxperimenteerd wordt, is dat BMW Group niet gelooft in een volledige overgang op elektriciteit. Zo zal bijvoorbeeld het uitbreiden van het laadnetwerk tot grote problemen leiden. Bovendien is waterstof de enige grondstof die volledig duurzaam geproduceerd kan worden.

Nieuwe innovatie bij BMW

In de nabije toekomst is het eindelijk zo ver! Klanten kunnen een BMW op waterstof gaan bestellen. Dit voertuig heet de ‘BMW iX5 Hydrogen’ en is geïntroduceerd op de IAA Mobility Beurs in München. Zoals in de modelbenaming opgenomen, wordt dit model gebaseerd op de BMW X5. Deze BMW gebruikt waterstof om elektrische motoren aan te drijven. De rijervaring zal dus vergelijkbaar zijn met een van de volledig elektrisch aangedreven BMW i modellen. Hierbij enkele feiten over de nieuwe BMW iX5 Hydrogen:

  • Maximaal vermogen: 401 pk
  • Maximaal koppel: 720 nm
  • Acceleratie 0-100 km/u: 6.0 seconden
  • Topsnelheid: 205 km/u
  • Actieradius: 504 km (WLTP)
  • In 4 tot 5 minuten vol getankt
  • 2 waterstoftanks met 6 kilogram gasvormig waterstof

Toekomstige ontwikkelingen

Graag nemen wij je ook even mee in hetgeen wat er nog komen gaat op het gebied van mobiliteit middels waterstof. Hieronder zijn drie ontwikkelingen opgesomd en toegelicht.

  • De progressie met waterstof die de afgelopen jaren geboekt is, is in samenwerking met Toyota gedaan. Ook Toyota ziet kansen en werkt graag samen met een innovatieve partij zoals BMW Group. Deze samenwerking blijft voortbestaan en prachtige vruchten afwerpen.
  • De ‘Power-of-choice’ strategie is hetgeen waar BMW Group in gelooft. Een volledige focus op bijvoorbeeld elektriciteit wordt niet geïmplementeerd in het modellengamma. Je kunt er dus vanuit gaan dat in de toekomst auto’s beschikbaar gaan zijn met verschillende vormen van aandrijving.
  • De kans is zeer groot dat ook de ‘Neue Klasse’ mee gaat in de ontwikkelingen rondom waterstof.  Hiermee wordt waterstof naar alle waarschijnlijkheid voor meer mensen in onze maatschappij bereikbaar en heeft het definitief een plekje in de toekomst van mobiliteit.