De voor- en nadelen van een volledig elektrische auto kopen of leasen

Een nieuwe auto kopen of (private) leasen is altijd spannend. Er komt veel bij kijken en er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden of een keuze over moet maken. Het al dan niet kiezen voor een elektrische auto is een relatief nieuwe keuze en kan lastig zijn. We helpen je graag om te bepalen wat voor soort auto het beste bij jouw persoonlijke situatie past in een van onze vestigingen, maar voor het gemak zetten we hieronder alvast de grootste voor- en nadelen van volledig elektrisch rijden op een rijtje: 

Hedin Automotive geeft advies op maat
Heeft een grote voorraad elektrische auto's
Is expert in elektrisch onderhoud

De voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto is beter voor het milieu

Een volledig elektrische auto rijdt zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Hierdoor stoot een elektrische auto geen CO2 en fijnstof zoals roet uit. Elektrisch rijden is daardoor een stuk minder vervuilend. Daarbij is het wel goed om na te gaan hoe de stroom is opgewekt waarmee je je auto oplaadt. Want hoe groener de stroom, des te milieuvriendelijker de auto. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je auto op te laden door middel van zelf opgewekte energie van zonnepanelen. Dan ben je pas écht goed bezig!

De productie van een elektrische auto en het mijnen van de grondstoffen die nodig zijn voor de accu blijven wel milieuonvriendelijk. Maar als we kijken naar het totaalplaatje is een elektrische auto beter voor het milieu dan een auto met een verbrandingsmotor en dus een heel groot voordeel. 

Lagere kosten voor het gebruik en onderhoud van een elektrische auto

Elektriciteit is goedkoper dan benzine, diesel en LPG. De kosten hangen wel af van jouw energieleverancier en het onderweg opladen van je auto is wel een stuk duurder dan thuis laden, maar al met al nog steeds een stuk goedkoper dan benzine, diesel of LPG.

Daarnaast is een elektrische auto goedkoper in onderhoud. In vergelijking met een verbrandingsmotor heeft een elektromotor veel minder bewegende delen. Hierdoor is de kans op slijtage een stuk kleiner en bespaar je aanzienlijk tijdens een onderhoudsbeurt. Winst €€!

Elektrisch rijden is comfortabeler

Nog niet iedereen is overstag, maar over het algemeen wordt elektrisch rijden als soepeler en meer ontspannen ervaren. Dit heeft te maken met het feit dat een elektrische auto standaard een automaat is, waardoor je niet hoeft te schakelen. Het accelereren doet hij volledig zelf, gaat soepeler én sneller dan bij een automaat met verbrandingsmotor. Daarnaast is een elektrische auto heel erg stil. Zeker voor ritten op de snelweg geeft dat extra veel rust.

Wil je zelf ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden? Bekijk de voorraad en plan een proefrit!

Elektrisch rijden heeft een goed imago

Elektrisch rijden heeft een hip, fris en duurzaam imago. Met een elektrische auto word je gezien als iemand die met de tijd mee gaat en iemand die geeft om de planeet. Iets wat in je voordeel kan werken, zeker als zakelijker rijder.

De nadelen van een elektrische auto kopen of leasen

Een elektrische auto is duurder in de aanschaf

Ondanks dat de prijzen de afgelopen jaren fors zijn gedaald is een elektrische auto nog steeds duurder dan een vergelijkbaar exemplaar dat op benzine of diesel rijdt. Het is wel te verwachten dat door de grote toename in vraag elektrische auto’s steeds goedkoper worden en er meer tweedehands exemplaren worden aangeboden. Dat is gunstig als je overweegt een nieuwe of  tweedehands elektrische auto te kopen.

Beperkter bereik

Een elektrische auto heeft een minder grote actieradius dan een auto op bijvoorbeeld benzine. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je geregeld grote afstanden af moet leggen. Op dit moment heeft de gemiddelde elektrische auto een actieradius van ongeveer 250 km, maar zijn er ook al auto’s die met gemak 400 km halen. Het is dus geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie welke elektrische auto de beste keuze is. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op of kom langs. We staan voor je klaar.

Het opladen duurt langer dan tanken

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan tanken. Gemiddeld zo’n zes uur. Maar bedenk je wel dat je normaal gesproken je auto altijd oplaadt wanneer je thuis bent, met name ‘s nachts. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd met een volle accu vertrekt, zonder dat je er op hoeft te wachten. En komt het een keer voor dat je verder weg moet door bijvoorbeeld vakantie? Dan is de auto bij een laadpaal onderweg met een half uurtje opgeladen. Een prima koffiepauze dus.

Vooralsnog minder openbare laadpalen dan benzinestations

Het netwerk van openbare laadpalen is nog niet zo groot als dat van tankstations en het aantal elektrische auto’s neemt sneller toe dan het aantal oplaadpunten. Dit heeft soms tot gevolg dat je moet wachten voordat je kunt laden. Er wordt echter hard gewerkt om het aantal laadpalen rap te vergroten. Maar niet overal in zijn ze zo vooruitstrevend als in Nederland. Op dit moment verschilt het aantal laadpalen namelijk nog sterk per land. Dat is dus iets om rekening mee te houden wanneer je op vakantie gaat.

Een elektrische auto heeft niet altijd de optie tot een trekhaak

Misschien niet iets waar je direct over nadenkt, maar een elektrische auto kan niet altijd worden voorzien van een trekhaak. Eentje later monteren kan dan ook niet, omdat het accupakket vaak in de weg zit. Daarnaast kan de koelcapaciteit van de accu (en de motor) het niet altijd aan om bijvoorbeeld een caravan te trekken. Kijk dus goed naar de specificaties zoals het trekgewicht van de auto wanneer je overweegt met een aanhanger of caravan te rijden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een elektrische auto bij Hedin Automotive?

Bij Hedin Automotive vind je elektrische auto's van verschillende merken, van verschillende grootten en in verschillende prijsklassen. De prijzen lopen daarom uiteen van zo'n €17.000 voor een jonge elektrische occasion tot €150.000 voor een gloednieuwe premium elektrische auto. Bekijk de voorraad en vind de elektrische auto die bij jouw budget past. 

Ik wil een proefrit maken in een elektrische auto. Kan dat?

Dat kan zeker! Bekijk de voorraad, vind de elektrische auto bij je past en plan eenvoudig een proefrit bij de vestiging!

Ik zoek een tweedehands elektrische auto. Waar kan ik het aanbod elektrische occasions vinden?

Onze voorraad tweedehands elektrische auto's vind je hier. Hier vind je occasions van verschillende merken, verschillende modellen, kleuren, bouwjaren en kilometerstanden. Zo zit er ongetwijfeld een mooie elektrische auto voor je tussen!

Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische auto?

Meer informatie over de voor- en nadelen van elektrisch rijden vind je hier.

Waar zijn de vestigingen van Hedin Automotive te vinden?

Hedin Automotive heeft vestigingen door het hele land. Vind hier een overzicht van al onze locaties.