Wat zijn remschijven?

Remschijven zijn stalen platen die met je wielen meedraaien. Als je op de rem trapt, duwt de remklauw de remblokken tegen de schijf aan. Zo ontstaat er wrijving waardoor het wiel vertraagt en daarna tot stilstand komt. De druk op de remmen aan de voorkant van je auto is groter dan aan de achterkant. Daarom hebben je remmen voor meer remkracht nodig en slijten ze sneller. Vervang ze op tijd om een veilige auto te houden.  

Wanneer remschijven vervangen?

Remschijven gaan mee voor een langere periode, afhankelijk van je rijstijl. Als je harder op de rem moet trappen dan normaal is dat een teken van versleten remschijven. De remweg is dan langer. Ook hoor je het vaak aan het geluid tijdens het remmen. De remschijven maken dan een piepend of schurend geluid. Wij adviseren om je remschijven te vervangen als je voor de tweede keer de remblokken vervangt. Zijn jouw remschijven aan vervanging toe? Of weet je het niet zeker? Maak een eenvoudig online een afspraak bij een Hedin Automotive vestiging in jouw buurt voor een reparatie of controle.  

Veelgestelde vragen over remschijven vóór vervangen

Hoe werkt een remschijf?

Een remschijf is een stalen plaat die met het wiel van je auto meedraait. Als je de rem intrapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangeduwd. Hierdoor ontstaat wrijving en neemt je snelheid af.  

Waarom zou ik alleen de remschijven van mijn voorwielen vervangen? 

De remschijven van je voorwielen slijten sneller. Dat komt omdat het meeste remvermogen bij de voorwielen ligt. Grote kans dat de achterremmen nog in orde zijn. 

Wanneer moet ik mijn remschijven vervangen?

Je herkent versleten remschijven aan een langere remweg. Je moet dan harder remmen om tot stilstand te komen. Ook als je een piepend of schurend geluid hoort tijdens het remmen, is dat een teken van versleten remschijven. Vaak gaan remschijven langer mee dan remblokken. Wij adviseren om je remschijven te vervangen als je voor de tweede keer toe bent aan nieuwe remblokken.