Het belang van goede remschijven

Goede remschijven zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je een kortere remweg hebt. Vaak zijn ze gemaakt uit staal en draaien ze mee met het wiel. Als je op de rem trapt, duwt de remklauw de remblokken tegen de schijf aan. Zo ontstaat er wrijving waardoor het wiel vertraagt en daarna tot stilstand komt.  De wrijving zorgt echter ook voor slijtage waardoor de remschijven uiteindelijk vervangen moeten worden. Vervang je remschijven zowel voor als achter tijdig om een veilige auto te houden.  

Remschijven vervangen?

Wanneer remschijven vervangen moeten worden, verschilt per model en ook aan uw rijstijl. Daarnaast slijten remschijven voor, eerder dan achter. Over het algemeen gaan remschijven mee voor een langere periode, afhankelijk van je rijstijl. Als je harder op de rem moet trappen dan normaal is dat een teken van versleten remschijven. De remweg is dan langer. Ook hoor je het vaak aan het geluid tijdens het remmen. De remschijven maken dan een piepend of schurend geluid. Wij adviseren om je remschijven te vervangen als je voor de tweede keer de remblokken vervangt. Zijn jouw remschijven aan vervanging toe? Of weet je het niet zeker? Maak dan een eenvoudig online een afspraak voor een reparatie of controle.  

Veelgestelde vragen over remschijven achter vervangen

Hoe werkt een remschijf?

Een remschijf is een stalen plaat die met het wiel van je auto meedraait. Als je de rem intrapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangeduwd. Hierdoor ontstaat wrijving en neemt je snelheid af.  

Waarom zou ik alleen de remschijven van mijn achterwielen vervangen?

De remschijven van je voorwielen slijten sneller. Dat komt omdat het meeste remvermogen bij de voorwielen ligt. Als je de remschijven van achterwielen moet vervangen, bestaat de kans dat de voorremmen al vervangen zijn. Deze kunnen dus nog helemaal in orde zijn. 

Wanneer moet ik mijn remschijven vervangen?

Je herkent versleten remschijven aan een langere remweg. Je moet dan harder remmen om tot stilstand te komen. Ook als je een piepend of schurend geluid hoort tijdens het remmen, is dat een teken van versleten remschijven. Vaak gaan remschijven langer mee dan remblokken. Wij adviseren om je remschijven te vervangen als je voor de tweede keer toe bent aan nieuwe remblokken.