Welke rijhulpsystemen (ADAS) zijn verplicht vanaf 2022?

Rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems) helpen bij het voorkomen van verkeersongevallen en assisteren jou als bestuurder om het rijden gemakkelijker en veiliger te maken. Bij rijhulpsystemen kun je denken aan rijstrookassistentie of een automatische noodstop. Op dit moment zijn sommige rijhulpsystemen standaard bij aanschaf van een nieuwe personenauto, maar andere zijn nog optioneel. Vanaf 2022 zijn voor nieuwe auto’s verschillende ADAS-systemen verplicht gesteld door de Europese Commissie en wij vertellen je er graag meer over.

Menselijke fouten voorkomen met rijhulpsystemen

Negen op de tien verkeersongelukken zijn toe te schrijven aan menselijke fouten. Verschillende rijhulpsystemen worden verplicht gesteld om het aantal verkeersdoden sterk te verminderen en het verkeer in het algemeen veiliger te maken. Dit zal bijdragen aan ‘Vision Zero’ van de EU: de lange termijn doelstelling om tegen 2050 het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer tot bijna nul terug te brengen.

Nieuwe personenauto’s moeten vanaf 2022 verbonden zijn met internet en verplicht voorzien zijn van verschillende rijhulpsystemen, zoals:

  • Een waarschuwingssysteem bij vermoeidheid of bij gevaarlijk gebruik van de smartphone
  • Rijstrookassistentie
  • Intelligente snelheidsassistentie
  • Een noodremsysteem
  • Parkeersensoren
  • Een achteruitrijcamera
  • Een datarecorder die voertuiggegevens opslaat voor het geval een incident plaatsvindt.
  • De mogelijkheid om een alcoholslot te installeren

Rijhulpsystemen voor bestelwagens, vrachtwagens en bussen

De verplichting van deze rijhulpsystemen geldt echter niet alleen voor personenauto’s. Een deel wordt ook verplicht voor nieuwe bestelwagens, vrachtwagens en bussen. Verder moeten nieuwe vrachtwagens en bussen systemen aan de voor- en zijkant hebben om chauffeurs te waarschuwen voor voetgangers, fietsers en verkeer in de ‘dode hoek’.

Hedin Automotive staat voor je klaar

Heb je een auto op het oog en ben je benieuwd naar de standaard én optionele rijhulpsystemen? We vertellen je er graag alles over. Daarnaast kun je alle rijhulpsystemen terugvinden onder het kopje ‘Veiligheid & techniek’ bij onze nieuwe en tweedehands voorraad auto’s of neem contact op met een van onze vestigingen.